Over Luxury Lobster
Luxury Lobster importeert (voornamelijk) hardshell lobsters uit Atlantisch Canada. De kwaliteit van onze kreeften is uitmuntend. Wij richten ons op groothandels die kwaliteit hoog in het vaandel hebben, daarom de naam van ons bedrijf. We zorgen voor heel snel transport en zorgen ervoor dat het water waar de kreeften in verblijven ijskoud en in topvorm is, gedurende de hele reis.
Wanneer is een lobster van uitmuntende kwaliteit?
De lobster dient ten eerste springlevend te zijn. De lobsters die Luxury Lobster binnenkrijgt, hebben een mortaliteitscijfer van minder dan 1%. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat de lobster een harde schaal heeft.
Lobsters verschalen om de zoveel jaar. Dit komt omdat zij groeien en geen ruimte meer in hun huidige schaal hebben. Als de kreeft zijn oude schaal verliest, bevindt zich daaronder een nieuwe schaal. Deze schaal is nog zacht, de kreeft is dan kwetsbaar. Met de jaren zal de schaal hard worden en groeit de kreeft in deze schaal. Om een reis naar Europa of Azië te overleven, dient een kreeft een goedgevulde harde schaal te hebben.
Het verschalingsproces
Ook het eiwitgehalte van de kreeft is van belang. Aan het eiwitgehalte kan men zien of de kreeft zich klaar aan het maken is voor het verschalen. Zo’n kreeft wil je niet op het vliegtuig zetten, want het laatste dat je wilt is dat een kreeft dit zeer vermoeiende en gevaarlijke proces tijdens of vlak na de reis doormaakt. De andere kreeften vallen de verschalende kreeft aan en eten hem op.
Al deze factoren zijn bepalend voor de kwaliteit van de kreeft. Het selecteren van de beste Canadese hardshell lobsters is echt mensenwerk en vergt jarenlange ervaring. Alleen de beste kreeften worden door Luxury Lobster naar onze klanten gebracht.
De koudeketen wordt niet onderbroken
Kreeften zijn erg gevoelig voor verandering, daarom bootsen wij hun natuurlijke leefomgeving zo goed mogelijk na. Het is in ieders belang de kreeften zo min mogelijk stress te laten ervaren. Een kreeft zal niet snel laten zien dat hij stress heeft, maar stress kan dodelijk zijn.
Als wij de kreeften exporteren, verpakken wij de kreeften op de juiste manier: de koude keten wordt niet onderbroken.
Een stukje geschiedenis
Kreeften werden in Europa altijd gegeten als luxe delicatesse, dat zien we op eeuwenoude schilderijen. Aan de andere kant van de wereld, in Canada, werd er bijna geen kreeft gegeten. Dat zorgde voor een overvloed aan kreeften aan de kust van Canada. Kreeften zijn biologisch gezien onsterfelijk; een kreeft van een paar kilo kan enkel worden gedood door een kreeft van een paar kilo zwaarder.
Toen de kolonisten naar Canada kwamen, lukte het hen niet om graan te laten groeien. Ze gebruikten de kreeften als fertilizer door ze te vermalen, om zo toch graan te kunnen verbouwen. De spotgoedkope kreeft werd gebruikt als voedsel voor onder andere gevangenen en slaven. Kinderen die een boterham met peanut butter kregen, waren de kinderen van rijke ouders. De kinderen van ouders met minder te besteden kregen een boterham met kreeft.
Kabeljauw
Tot diep in de twintigste eeuw leefden de meeste mensen in Canada van de kabeljauwvangst, maar de Canadezen hebben in de jaren 80 de laatste kabeljauw gevist. Waar je vroeger over de zee kon wandelen door de grote hoeveelheid kabeljauw, verloor nu het grootste deel van de vissers zijn baan door het gebrek aan kabeljauw.
De kabeljauw at de jonge kreeftjes op, maar toen dit niet meer gebeurde, had de lobster de kans om zich te vermenigvuldigen en in aantal te blijven groeien. Om niet hetzelfde te laten gebeuren als met de kabeljauw, is er wet- en regelgeving gekomen rondom kreeftenvangst. Er zijn speciale lobster fishing areas bepaald en er mag enkel gevist worden in bepaalde maanden. Ook moet je een vergunning hebben om lobster te kunnen vissen en hier wordt zeer streng op gecontroleerd.
Een aantal regels
Kreeft wordt niet gekweekt, dat is economisch niet haalbaar. Dat betekent dat de chain vrij simpel is, er wordt geen gebruik gemaakt van vetmesten of antibiotica. Een kreeft die eitjes draagt, moet worden teruggegooid. Net als een kreeft die nog te klein is. Als je dit niet doet, verlies de visser zijn peperdure vergunning. Een kreeft die heel vruchtbaar is, krijgt een knip in de staart. Dit is een vrouwtje dat voor eeuwig met rust gelaten moet worden.
Wij vinden het van belang dat onze klanten een eerlijk product geleverd krijgen. De keten is transparant, net als wij.
Marco van Lenten
Marco is het aanspreekpunt van klanten. Volgens Wim is hij één van de eerlijkste mensen op aarde, ‘soms te eerlijk’. Dat resulteert in no-nonsense business doen; als klant weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.
Wim Moors
Wim zorgt voor de import van de kreeften. Hij bewaakt het transport en is gespecialiseerd in het onderhouden van de waterbassins van de kreeften. Met zijn vader als voorbeeld is hij het vak van de kreeftenimport ingerold. Vermoedelijk zal hij dit blijven doen tot zijn pensioen en hij hoopt dat zijn zoon het op een dag van hem overneemt.